#desery, #pączki, #drożdże, #dynia, #wódka, #marmolada, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Obłędne w smaku pączki z dodatkiem dyni do których na pewno jeszcze nie raz wrócę.
Przepis znalazłam na stronie https://to-co-lubie-gotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk:
Ciasto:
15 g cukru
40 ml mleka
15 g świeżych drożdży
160 g mąki pszennej + 1 łyżka
75 g puree z dyni (sposób przygotowania tutaj, bez przypraw i czosnku)
10 g masła
1 żółtko
0,5 łyżki wódki
szczypta soli
Lukier:
sposób wykonania tutaj (robiłam z połowy porcji)
Dodatkowo:
marmolada
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, ostudzić. Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże oraz ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać puree z dyni, sól oraz żółtko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło oraz wódkę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych porcji. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 20 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą i lukrować.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże, podgrzewać 1 minutę/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, puree z dyni, miękkie masło, żółtko, wódkę i sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych porcji. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 20 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą i lukrować.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: