rondel

#desery, #pączki, #drożdże, #dynia, #wódka, #marmolada, #olej, #Thermomix

24 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pączki dyniowe

Obłędne w smaku pączki z dodatkiem dyni do których na pewno jeszcze nie raz wrócę.

Przepis znalazłam na stronie https://to-co-lubie-gotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 15 g cukru

  • 40 ml mleka

  • 15 g świeżych drożdży

  • 160 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 75 g puree z dyni (sposób przygotowania tutaj, bez przypraw i czosnku)

  • 10 g masła

  • 1 żółtko

  • 0,5 łyżki wódki

  • szczypta soli

Lukier:

sposób wykonania tutaj (robiłam z połowy porcji)

Dodatkowo:

  • marmolada

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, ostudzić. Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże oraz ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać puree z dyni, sól oraz żółtko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło oraz wódkę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych porcji. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 20 minut.  Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą i lukrować.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże, podgrzewać 1 minutę/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, puree z dyni, miękkie masło, żółtko, wódkę i sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych porcji. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 20 minut.  Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą i lukrować.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: