#desery, #pączki, #drożdże, #marmolada, #olej, #cukier puder, #wódka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Jak zawsze w tłusty czwartek pączki muszą być ;)
Przepis znalazłam na stronie https://ilovebake.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 9 sztuk:
Ciasto:
1,5 łyżki cukru
125 ml mleka
15 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej + 1 łyżka
40 g masła
2 łyżki oleju
1 jajko + 1 żółtko
1 łyżka wódki
szczypta soli
Lukier:
Dodatkowo:
marmolada
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, ostudzić. Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże oraz ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko oraz żółtko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło, olej oraz wódkę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 9 równych porcji. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 30 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą i lukrować (wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszać, używać od razu).
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, miękkie masło, olej, jajko, żółtko, wódkę i sól, wyrobić 4 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 9 równych porcji. Toczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 30 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu nadziewać marmoladą i lukrować (wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszać, używać od razu).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: