rondel

#desery, #pączki, #kuchnia koreańska, #drożdże, #cynamon, #wódka, #olej, #Thermomix

24 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pączki koreańskie

Pyszne zakręcone pączki w cynamonowej posypce.

Przepis znalazłam na stronie https://domowysmakjedzenia.pl/ .

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 2 łyżki cukru 

  • 125 ml mleka

  • 15 g świeżych drożdży

  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 20 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżka wódki

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 100 g drobnego cukru

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, ostudzić. Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże oraz ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać zaczyn, jajko oraz sól, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło oraz wódkę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 8 równych części. Z każdej porcji uformować około 30 cm wałeczek, chwycić na środku, zapleść 3 razy. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 15 minut.  Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone obtaczać od razu w cukrze wymieszanym z cynamonem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, pokruszone drożdże, podgrzewać 1 minutę/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko, wódkę i sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Z każdej porcji uformować około 30 cm wałeczek, chwycić na środku, zapleść 3 razy. Układać na oprószonej mąką ściereczce. Przykryć drugą ściereczką, zostawić na 15 minut.  Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone obtaczać od razu w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: