rondel

#dania główne, #kuchnia tajska, #cebula, #czosnek, #kurczak, #olej, #makaron ryżowy, #sos sojowy, #pasta Pad Thai, #kiełki, #fasola mung, #cebula dymka, #sezam, #limonka, #szczypiorek

01 lutego 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pad Thai z kurczakiem

Ciekawe w smaku danie z kuchni tajskiej.

Przepis znalazłam na stronie https://houseofasia.pl/.

Odrobinę go przerobiłam :)

Składniki

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 pierś z kurczaka

  • 4 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 200 g makaronu ryżowego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1 opakowanie Kanokwan pasty Pad Thai

  • 1 łyżka cukru

  • 180 g kiełków fasoli mung w solance

  • szczypior z cebuli dymki

  • sezam do posypania

  • sok z 0,5 limonki

  • 2 jajka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Makaron namoczyć w zimnej wodzie na minimum 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę oraz czosnek. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, dodać do cebuli i czosnku wraz z namoczonym makaronem (bez tej wody). Gdy mięso będzie usmażone dodać sos sojowy, pastę Pad Tahi oraz cukier. Dokładnie wymieszać, chwile przesmażyć. Wszystkie składniki odsunąć na jedną cześć patelni, na drugą wbić jajka. Delikatnie je mieszać przez chwilę, jak zaczną się ścinać dodać kiełki fasoli mung bez zalewy oraz drobno posiekany szczypior z cebuli dymki, wszystko energicznie wymieszać. Do głębokiego talerza przełożyć gotowe danie, posypać sezamem i skropić sokiem z limonki.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: