#dania główne, #kuchnia tajska, #cebula, #czosnek, #kurczak, #olej, #makaron ryżowy, #sos sojowy, #pasta Pad Thai, #kiełki, #fasola mung, #cebula dymka, #sezam, #limonka, #szczypiorek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawe w smaku danie z kuchni tajskiej.
Przepis znalazłam na stronie https://houseofasia.pl/.
Odrobinę go przerobiłam :)
cebula
3 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
4 łyżki oleju
sól
pieprz czarny mielony
200 g makaronu ryżowego
3 łyżki sosu sojowego
1 opakowanie Kanokwan pasty Pad Thai
1 łyżka cukru
180 g kiełków fasoli mung w solance
szczypior z cebuli dymki
sezam do posypania
sok z 0,5 limonki
2 jajka
Wykonanie tradycyjne:
Makaron namoczyć w zimnej wodzie na minimum 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę oraz czosnek. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, dodać do cebuli i czosnku wraz z namoczonym makaronem (bez tej wody). Gdy mięso będzie usmażone dodać sos sojowy, pastę Pad Tahi oraz cukier. Dokładnie wymieszać, chwile przesmażyć. Wszystkie składniki odsunąć na jedną cześć patelni, na drugą wbić jajka. Delikatnie je mieszać przez chwilę, jak zaczną się ścinać dodać kiełki fasoli mung bez zalewy oraz drobno posiekany szczypior z cebuli dymki, wszystko energicznie wymieszać. Do głębokiego talerza przełożyć gotowe danie, posypać sezamem i skropić sokiem z limonki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: