#danie główne, #kuchnia hiszpańska, #kurczak, #chorizo, #pomidor, #cebula, #papryka, #czosnek, #chili, #oliwa z oliwek, #pietruszka, #ryż
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i bardzo syte danie z nutą ostrości.
Przepis znalazłam na stronie https://www.mniammniam.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
200 g piersi z kurczaka
170 g kiełbasy chorizo
1 cebula
400 g pomidorów w puszce krojonych
0,5 papryki czerwonej
3 ząbki czosnku
0,5 papryczki chili
3 łyżki oliwy z oliwy
0,5 l rosołu / bulionu drobiowego
1 pęczek pietruszki
125 g ryżu arborio
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
pieprz czarny mielony
Wykonanie tradycyjne:
Kiełbasę chorizo pokroić w pół plasterki. Pierś z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na kawałki. Posolić, popieprzyć, posypać papryką słodką mieloną. Usmażyć na patelni na rumiano na oliwie z oliwy razem kiełbasą chorizo. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Na patelnię dorzucić cebulę i paprykę, smażyć razem kilka minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek, pomidory w puszce oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przesmażyć razem kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodać połowę rosołu / bulionu drobiowego oraz ryż. Dusić na małym ogniu, aż ryż wpije nadmiar płynu (co jakiś czas mieszając). Dodać resztę rosołu / bulionu drobiowego, co jakiś czas mieszać, aż zredukujemy cały płyn na patelni. Na samym końcu dodać drobno posiekaną posiekaną papryczkę chili, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: