#kurczak, #ryż, #papryka, #cebula, #curry, #czosnek, #przyprawa do kurczaka, #ketchup, #dania główne, #olej
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny kurczak na warzywach i ryżu, tym razem w wersji z pałkami.
10 pałek z kurczaka
Marynata:
7 łyżek oleju
4 czubate łyżki przyprawy do kurczaka
5 ząbków czosnku
Dodatkowo:
200 g ryżu
1 cebula
1 papryka czerwona
sól
Zalewa:
450 ml rosołu / bulionu drobiowego
3 czubate łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Wykonanie tradycyjne:
Pałki z kurczaka, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, drobno posiekać. Do miski wrzucić pałki z kurczaka i czosnek, całość polać olejem, posypać przyprawą do kurczaka. Dokładnie wszystko wymieszać. Przykryć, odstawić na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie każdą pałkę posolić. Cebulę obrać, pokroić w krążki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski. Rosół / bulion drobiowy zagotować. Do gorącego dać ketchup, curry, paprykę słodką, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać ryż. Na nim ułożyć paprykę, cebulę i pałki z kurczaka. Całość zalać zalewą. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około godziny. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 20 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: