rondel

 #cebula, #papryka, #czosnek, #chili, #cytryna, #soso sojowy, #bazylia, #oregano, #ser żółty, #dania główne

05 września 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Papryka faszerowana

Miałam wielką ochotę na jakieś warzywo faszerowane.

W związku z tym, że pod ręką była papryka, tak powstała papryka faszerowana ;)

Składniki

Farsz:

  • olej do smażenia

  • 2 cebule

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 łyżka pomidorów z chili i oregano

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżeczki soku z cytryny

  • sól

  • pieprz

Sos pomidorowy:

  • 500  g przecieru pomidorowego

  • 200 ml rosołu / bulionu drobiowego

  • szczypta bazylii

  • szczypta oregano

  • szczypta czosnku suszonego

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżka sosu sojowego

Dodatkowo:

  • 3 duże papryki czerwone

  • 3 plasterki żółtego sera

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka wlać przecier pomidorowy oraz rosół / bulion drobiowy, doprawić bazylią, oregano, czosnkiem suszonym, solą, pieprzem i sosem sojowym, przegotować. Paprykę dokładnie umyć, odciąć górę, aby powstał "daszek". Za pomocą łyżki usunąć gniazda nasienne, odstawić. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Potem dodać czosnek. Po 2 minutach smażenia dodać mięso mielone. Gdy mięso się zetnie doprawić do smaku solą, pieprzem, pomidorami z chili i oregano, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym nadzieniem faszerować paprykę. Przykryć "daszkiem", układać w naczyniu żaroodpornym. Przykryte naczynie żaroodporne wadzić do zimnego piekarnika. Gdy piekarnik nagrzeje się do temperatury 180ºC (góra-dół) piec około godziny. Po tym czasie na wierzch farszu położyć plasterek żółtego sera. Zapiekać bez przykrycia, aż ser się rozpuści. Przykryć "daszkiem". Podawać z sosem pomidorowym.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: