rondel

#ryba, #makrela wędzona, #inne, #pasta, #ryż, #cebula, #marchewka, #olej, #przecier pomidorowy, #papryka, #chili, #Thermomix

02 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Paprykarz z wędzonej makreli

Uwielbiam paprykarz.

Tym razem postanowiłam sama go zrobić. 

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 100 gramów suchego ryżu

  • 1 l wody

  • 2, 5 łyżeczki soli

  • 1 makrela wędzona

  • 1 duża cebula

  • 1 marchewka

  • 3 łyżki oleju 

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego 

  • 1,5 łyżki słodkiej papryki

  • szczypta chili

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości (1,5 łyżeczki soli na 1 litr wody). Z makreli zdjąć skórę, oczyścić z ości, rozdrobnić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać, zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Cebulę zeszklić na oleju. Potem dodać do niej startą marchewkę, dusić do miękkości warzyw. Całość przełożyć do miski. Dodać ugotowany ryż, makrelę, przecier pomidorowy, słodką paprykę, chili, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować 20 minut/100°C/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, oraz marchewkę, rozdrobnić 10 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 5 minut/120°C/obr. 1.  Z makreli zdjąć skórę, oczyścić z ości, rozdrobnić. Dodać ugotowany ryż, makrelę, przecier pomidorowy, słodką paprykę, chili, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Wymieszać 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 4.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: