#inne, #przetwory, #pomidor, #cebula, #czosnek, #oliwa z oliwek, #kuchnia włoska, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna passata pomidorowa z domowych pomidorów.
Czego chcieć więcej.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
400 g cebuli
1 ząbek czosnku
30 g oliwy z oliwek
400 g pomidorów
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana passata dać oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Pomidory umyć, sparzyć skórkę, obrać, pokroić na większe kawałki. Do garnka dodać pomidory, przykryć, dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut. Dodać sól, dokładnie wymieszać. Po tym czasie passatę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Gotową passatę przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane cebulę i czosnek, dodać oliwę z oliwek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, następnie dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Pomidory umyć, sparzyć skórkę, obrać, pokroić na większe kawałki. Dodać do naczynia miksującego razem z solą, zmiksować 30 sekund/obr. 10, następnie dusić 30 minut/120°C/obr. 1. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 10 minut/Varoma/obr. 1. Gotową passatę przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: