rondel

#inne, #przetwory, #pomidor, #cebula, #czosnek, #oliwa z oliwek, #kuchnia włoska, #Thermomix

25 lipca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Passata pomidorowa

Pyszna passata pomidorowa z domowych pomidorów.

Czego chcieć więcej.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 400 g cebuli

  • 1 ząbek czosnku

  • 30 g oliwy z oliwek

  • 400 g pomidorów

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana passata dać oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Pomidory umyć, sparzyć skórkę, obrać, pokroić na większe kawałki. Do garnka dodać pomidory, przykryć, dusić na małym ogniu około 30 - 40 minut. Dodać sól, dokładnie wymieszać. Po tym czasie passatę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Gotową passatę przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane cebulę i czosnek, dodać oliwę z oliwek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, następnie dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Pomidory umyć, sparzyć skórkę, obrać, pokroić na większe kawałki. Dodać do naczynia miksującego razem z solą, zmiksować 30 sekund/obr. 10, następnie dusić 30 minut/120°C/obr. 1. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 10 minut/Varoma/obr. 1. Gotową passatę przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: