#mięso mielone, #czosnek, #cebula, #boczek, #drożdże, #przekąski
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Idealne nie tylko do barszczu czerwonego, ale i na przegryzkę ;)
#przepis autorski
Na 32 sztuki:
Farsz:
1 mała cebula
250 - 300 g mięsa mielonego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
60 g boczku wędzonego
sól
pieprz czarny mielony
Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
20 g świeżych drożdży
1 jajko + 1 do posmarowania
1 łyżeczka soli
80 g masła
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Dodać do niej mięso oraz pokrojony w kostkę boczek bez skóry, usmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość delikatnie zblendować.
Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i jajko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. (Podczas wyrabiania podsypać mąką, ciasto się bardzo klei). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrobić. Podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3 mm. Następnie podzielić na 8 części. Na każdy trójkącik dać trochę farszu i zawinąć. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) na złoty kolor (około 30 minut). Studzić na kratce. Podawać na ciepło lub zimno.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: