#mięsa, #pasztet, #cebula, #czosnek, #kurczak, #kaczka, #por, #marchewka, #pietruszka, #seler, #gałka muszkatołowa, #majeranek, #olej, #inne, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Super pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu ;)
Przepis znalazłam na stronie https://www.lekcjewkuchni.pl/.
310 g mięsa z rosołu (2 skrzydełka, kawałek szpondra wołowego, szyja z kaczki)
250 g warzyw z rosołu (kawałek pora, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
1 cebula
1 łyżeczka masła
0,5 łyżeczki czosnku suszonego
0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki majeranku suszonego
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki oleju
4 łyżki czubate bułki tartej
1 jajko
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę obrać, posiekać w drobna kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Do miski włożyć warzywa z rosołu, obrane mięso z rosołu, zeszklona cebulę, czosnek suszony, słodką paprykę mieloną, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki, majeranek oraz bułkę tartą. Całość zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy keksowej, wilgotna dłonią wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 45 - 50 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 5 minut/120°C/obr. 1. Dodać warzywa z rosołu, obrane mięso z rosołu, czosnek suszony, słodką paprykę mieloną, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, pietruszkę, majeranek, bułkę tartą oraz jajko, zmiksować 2 minuty/obr. 9. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy keksowej, wilgotna dłonią wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 45 - 50 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: