rondel

#mięsa, #pasztet, #cebula, #czosnek, #kurczak, #kaczka, #por, #marchewka, #pietruszka, #seler, #gałka muszkatołowa, #majeranek, #olej

02 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pasztet

Super pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu ;)

Przepis znalazłam na stronie https://www.lekcjewkuchni.pl/.

Składniki

  • 310 g mięsa z rosołu (2 skrzydełka, kawałek szpondra wołowego, szyja z kaczki)

  • 250 g warzyw z rosołu (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera)

  • 1 cebula

  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego

  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki

  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 3 łyżki posiekanej pietruszki zielonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczki majeranku suszonego

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 2 łyżki oleju

  • 4 łyżki czubate bułki tartej

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę obrać, posiekać w drobna kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Do miski włożyć warzywa z rosołu, obrane mięso z rosołu, zeszklona cebulę, czosnek suszony, słodką paprykę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, pietruszkę, majeranek, bułkę tartą. Całość zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy keksowej, wilgotna dłonią wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 45 - 50 minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: