rondel

#mięsa, #pasztet, #inne, #cebula, #czosnek, #kurczak, #królik, #por, #marchewka, #pietruszka, #seler, #gałka muszkatołowa, #majeranek, #olej, #Thermomix

20 listopada 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pasztet II

Pyszny pasztet z mięsa z rosołu i z resztek pieczonego królika.

#przepis autorski

Składniki

  • 160 g mięsa z rosołu (obranego z dużych porcji rosołowych)

  • 300 g mięsa z upieczonego królika

  • 580 g warzyw z rosołu (kawałek pora,1 cebula,1 duża marchewka, 2 pietruszki, kawałek selera)

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 30 g posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka majeranku suszonego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 8 łyżek czubatych bułki tartej

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę obrać, posiekać w drobna kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Do miski włożyć warzywa z rosołu, obrane mięso z rosołu i z pieczonego królika, zeszklona cebulę, obrany i drobno posiekany czosnek, słodką paprykę mieloną, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki, majeranek oraz bułkę tartą. Całość zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Dodać jajka, dokładnie wymieszać. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy keksowej, wilgotna dłonią wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) przez 45 - 50 minut. Upieczony pasztet wyciągnąć z formy, piec jeszcze 10 minut. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Cebulę obrać, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć cebulę i obrany czosnek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 5 minut/120°C/obr. 1. Dodać warzywa z rosołu, obrane mięso z rosołu i z pieczonego królika, słodką paprykę mieloną, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, bułkę tartą oraz jajka, zmiksować 2 minuty/obr. 9. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy keksowej, wilgotna dłonią wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) przez 45 - 50 minut. Upieczony pasztet wyciągnąć z formy, piec jeszcze 10 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: