rondel

#inne. #czosnek, #oliwa z oliwek, #pesto, #Thermomix

10 marca 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pesto z czosnku niedźwiedziego 

Bardzo zdrowe i bardzo ostre pesto z czosnku niedźwiedziego.

Przepis znalazłam na stronie https://www.doradcasmaku.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 300 g świeżego czosnku niedźwiedziego

  • 270 g oliwy z oliwek + na górę do słoików

  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Czosnek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do blendera kielichowego dać 100 g czosnku niedźwiedziego i 90 g oliwy z oliwek, zmiksować dokładnie, przełożyć do miski. Czynność powtórzyć do wykorzystania wszystkich składników. Do miski dodać sól, dokładnie wymieszać. Gotowe pesto przełożyć  do słoików, na górę dać trochę oliwy z oliwek. Przechowywać w lodówce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Czosnek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, dać go do czystego i suchego naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek i sól, rozdrobnić 20 - 30 sekund / obr.7. Gotowe pesto przełożyć  do słoików, na górę dać trochę oliwy z oliwek. Przechowywać w lodówce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: