#przekąski, #pierogi, #drożdże, #pieczarki, #cebula, #ser żółty, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne pierożki nadziewane serem żółtym i pieczarkami.
Przepis znalazłam na stronie https://beszamel.se.pl/.
Odrobinę go przerobiła ;)
Na 30 sztuk:
Ciasto:
30 g masła
250 ml mleka
10 g świeżych drożdży
szczypta cukru
szczypta soli
1 jajko
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
Farsz:
8 dużych pieczarek
1 cebula
sól
pieprz czarny mielony
1 - 2 łyżki masła
100 g sera żółtego
Dodatkowo:
1 jajko
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać do nie zaczyn, jajko, sól
i miękkie masło, dokładnie wyrobić. Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do cebuli. Smażyć 2-3 minuty. Dusić, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować cienki placek, wycinać duże łazanki (większe niż na klasyczne pierogi). Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C (termoobieg) około 25 - 30 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić 10 sekund/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, dodać do cebuli. Rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dusić 3 minuty/120ºC/obr. 1. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Dodać ser, wymieszać 30 sekund/obroty wsteczne/obr. 1.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować cienki placek, wycinać duże łazanki (większe niż na klasyczne pierogi). Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C (termoobieg) około 25 - 30 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: