rondel

#pierogi, #dania główne, #drożdże, #szpinak, #cebula, #czosnek, #ser feta, #ser ricotta, #papryka, #Thermomix

28 lipca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pieczone pierogi ze szpinakiem

Pyszne pierogi pieczone w piekarniku.

Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Przepis na ciasto znalazłam na stronie http://www.mirabelkowy.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Farsz jest mojego autorstwa.

Składniki

Na 13 sztuk:

Ciasto:

  • 15 g masła

  • 75 ml wody

  • 75 ml mleka

  • 15 g świeżych drożdży

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 jajko

  • 350 g mąki pszennej + 1 łyżka

Farsz:

  • 100 g sera feta

  • 100 g sera ricotta

  • 0,5 papryki czerwonej

  • 1 mała cebula

  • 150 g świeżego szpinaku

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Szpinak dokładnie opłukać, wysuszyć. Przełożyć na suchą patelnię, podgrzewać ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, przełożyć do innego naczynia. Na patelni rozpuścić masło, dać obrane i bardzo drobno posiekane cebulę oraz czosnek, chwilę razem przesmażyć ciągle mieszając. Dodać odstawiony szpinak, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać dokładnie przesmażone składniki, paprykę, ser feta i ser ricotta. 

Wodę wymieszać z mlekiem, podgrzać. Masło rozpuścić, odstawić. Do ciepłej mieszanki wody z mlekiem dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn i jajko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować cienki placek, wycinać duże łazanki (większe niż na klasyczne pierogi). Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, następnie dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Dodać szpinak, sól (0,25 łyżeczki) i pieprz (0,25 łyżeczki), dusić 5 minut/120°C/obr. 2. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać dokładnie przesmażone składniki, paprykę, ser feta i ser ricotta. Umyć naczynie miksujące. 

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę i mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować cienki placek, wycinać duże łazanki (większe niż na klasyczne pierogi). Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: