#pierogi, #dania główne, #drożdże, #szpinak, #cebula, #czosnek, #ser feta, #ser ricotta, #papryka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne pierogi pieczone w piekarniku.
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis na ciasto znalazłam na stronie http://www.mirabelkowy.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Farsz jest mojego autorstwa.
Na 13 sztuk:
Ciasto:
15 g masła
75 ml wody
75 ml mleka
15 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
350 g mąki pszennej + 1 łyżka
Farsz:
100 g sera feta
100 g sera ricotta
0,5 papryki czerwonej
1 mała cebula
150 g świeżego szpinaku
sól
pieprz czarny mielony
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Dodatkowo:
1 jajko
Wykonanie tradycyjne:
Szpinak dokładnie opłukać, wysuszyć. Przełożyć na suchą patelnię, podgrzewać ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, przełożyć do innego naczynia. Na patelni rozpuścić masło, dać obrane i bardzo drobno posiekane cebulę oraz czosnek, chwilę razem przesmażyć ciągle mieszając. Dodać odstawiony szpinak, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać dokładnie przesmażone składniki, paprykę, ser feta i ser ricotta.
Wodę wymieszać z mlekiem, podgrzać. Masło rozpuścić, odstawić. Do ciepłej mieszanki wody z mlekiem dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn i jajko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować cienki placek, wycinać duże łazanki (większe niż na klasyczne pierogi). Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, następnie dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Dodać szpinak, sól (0,25 łyżeczki) i pieprz (0,25 łyżeczki), dusić 5 minut/120°C/obr. 2. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać dokładnie przesmażone składniki, paprykę, ser feta i ser ricotta. Umyć naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę i mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować cienki placek, wycinać duże łazanki (większe niż na klasyczne pierogi). Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: