#dania główne, #ziemniaki, #kapusta biała, #pieczarki, #marchewka, #cebula, #boczek, #kiełbasa, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Zdrowsza alternatywa pieczonki ;)
Przepis znalazłam na stronie https://www.przepisownia.pl/.
600 g ziemniaków
130 g kapusty białej
100 g pieczarek
140 g marchewki
1 cebula
190 g wędzonego boczku
1 kiełbasa podwawelska
30 g oleju
3 liście laurowe
4 ziarnka ziela angielskiego
sól
pieprz czarny mielony
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki. Kapustę opłukać, drobno pokroić. Marchewkę obrać, pokroić w talarki. Kiełbasę podwawelską pokroić w pół plasterki. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Do garnka do gotowania na parze na najniższy poziom wlać wodę, na wyższym poziomie układać warstwowo: ziemniaki, marchewkę, pieczarki, boczek, kiełbasę. Wszystko przykryć posiekaną kapustą i cebulą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, polać całość olejem. Gotować pod przykryciem 40 minut (aż ziemniaki i marchewka będą miękkie).
!Każdą warstwę dokładnie doprawić solą i pieprzem!
!Trzeba kontrolować czy jest woda w najniższym garnku, w razie potrzeby dolać!
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego dać obraną i pokrojoną na kawałki cebulę oraz opłukaną kapustę białą, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Przełożyć do miski. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w talarki. Kiełbasę podwawelską pokroić w pół plasterki. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Do naczynia miksującego wlać wodę (1 litr). Nałożyć dolną przystawkę Varoma, układać warstwowo: ziemniaki, marchewkę, pieczarki, boczek, kiełbasę. Wszystko przykryć rozdrobnioną kapustą i cebulą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, polać całość olejem. Gotować na parze 40 minut/Varoma/obr.2.
!Każdą warstwę dokładnie doprawić solą i pieprzem!
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: