rondel

#dania główne, #ziemniaki, #kapusta biała, #pieczarki, #marchewka, #cebula, #boczek, #kiełbasa, #olej, #Thermomix

02 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pieczonka na parze

Zdrowsza alternatywa pieczonki ;)

Przepis znalazłam na stronie https://www.przepisownia.pl/.

Składniki

  • 600 g ziemniaków

  • 130 g kapusty białej

  • 100 g pieczarek

  • 140 g marchewki

  • 1 cebula

  • 190 g wędzonego boczku

  • 1 kiełbasa podwawelska

  • 30 g oleju

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarnka ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki. Kapustę opłukać, drobno pokroić. Marchewkę obrać, pokroić w talarki. Kiełbasę podwawelską pokroić w pół plasterki. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Do garnka do gotowania na parze na najniższy poziom wlać wodę, na wyższym poziomie układać warstwowo: ziemniaki, marchewkę, pieczarki, boczek, kiełbasę. Wszystko przykryć posiekaną kapustą i cebulą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, polać całość olejem. Gotować pod przykryciem 40 minut (aż ziemniaki i marchewka będą miękkie).

!Każdą warstwę dokładnie doprawić solą i pieprzem!

!Trzeba kontrolować czy jest woda w najniższym garnku, w razie potrzeby dolać!

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać obraną i pokrojoną na kawałki cebulę oraz opłukaną kapustę białą, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Przełożyć do miski. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki. Marchewkę obrać, pokroić w talarki. Kiełbasę podwawelską pokroić w pół plasterki. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w kostkę. Do naczynia miksującego wlać wodę (1 litr). Nałożyć dolną przystawkę Varoma, układać warstwowo: ziemniaki, marchewkę, pieczarki, boczek, kiełbasę. Wszystko przykryć rozdrobnioną kapustą i cebulą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, polać całość olejem. Gotować na parze 40 minut/Varoma/obr.2.

!Każdą warstwę dokładnie doprawić solą i pieprzem!

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: