rondel

#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #miód, #cukier puder, #soda oczyszczona, #Thermomix

30 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierniczki

Na Święta Bożego Narodzenia jak co roku jest dużo ciasteczek.

Nie mogło zabraknąć i pierniczków.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/.

Składniki

Na około 96 pierniczków:

  • 0,25 szklanki miodu

  • 5 łyżek miękkiego masła

  • 0,5 szklanki cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 jajko

  • 2,25 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jajko, miękkie masło i miód, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 10 minut . Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier puder, miód, mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 10 minut. Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: