#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #miód, #kakao, #soda oczyszczona, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Dziś piekłam kolejne pierniczki.
Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na około 71 pierniczków:
300 g mąki pszennej
150 g miodu
50 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
60 g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
40 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i kakaem. Dodać jajko, miękkie masło i miód, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 8-10 minut. Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier puder, miód, mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 8-10 minut. Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: