rondel

#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #miód, #kakao, #soda oczyszczona, #cukier puder, #Thermomix

30 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierniczki II

Dziś piekłam kolejne pierniczki.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na około 71 pierniczków:

  • 300 g mąki pszennej

  • 150 g miodu

  • 50 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 60 g masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 40 g przyprawy do piernika

  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i kakaem. Dodać jajko, miękkie masło i miód, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 8-10 minut. Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier puder, miód, mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 8-10 minut. Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: