rondel

#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #kakao, #soda oczyszczona, #miód, #lukier, #cukier puder, #Thermomix

11 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierniczki III

Szybkie w wykonaniu pierniczki.

Przepis znalazłam na stronie https://www.youtube.com/ ;)

Składniki

Ciasto na 53 sztuki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 kopiasta łyżka masła

  • 0,75 szklanki cukru

  • 150 g miodu

  • 0,5 łyżeczki kakao

  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

 

Lukier:

  • szklanka cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 1 białko

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Miód podgrzać. Do miski przesiać mąkę i sodę oczyszczona w środku zrobić małe wgłębienie, wlać miód. Dodać cukier, przyprawę do piernika, masło, jajko i kakao. Dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na posmarowanej masłem blasze. Pierniczki delikatnie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 8-10 minut. Studzić na kratce. Przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszać. Dekorować pierniczki. Odstawić do porządnego wyschnięcia lukru.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, płynny miód i przyprawę do piernika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na posmarowanej masłem blasze. Pierniczki delikatnie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 8-10 minut. Studzić na kratce. Przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszać. Dekorować pierniczki. Odstawić do porządnego wyschnięcia lukru.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: