Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Miód podgrzać. Do miski przesiać mąkę i sodę oczyszczona w środku zrobić małe wgłębienie, wlać miód. Dodać cukier, przyprawę do piernika, masło, jajko i kakao. Dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na posmarowanej masłem blasze. Pierniczki delikatnie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 240ºC około 8-10 minut. Studzić na kratce. Przechować w zamkniętych pojemnikach. Wszystkie składniki na lukier dokładnie wymieszać. Dekorować pierniczki. Odstawić do porządnego wyschnięcia lukru.

Sposób przygotowania

Ciasto na 53 sztuki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 kopiasta łyżka masła

  • 0,75 szklanki cukru

  • 150 g miodu

  • 0,5 łyżeczki kakao

  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 

Lukier:

  • szklanka cukru pudru

  • 1 białko

Składniki

Przepis ze strony https://www.youtube.com/ ;)

Pierniczki III

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

11 grudnia 2020

#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #kako, #soda, #miód

rondel