rondel

#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #soda oczyszczona, #miód, #Thermomix

28 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierniczki IV

Wprawdzie już dawno po Świętach, ale w związku z tym, że miałam otwartą przyprawę do piernika upiekłam dzisiaj pierniczki.

Przepis dostałam od Moni.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto na 45 sztuk:

  • 250 mąki pszennej

  • 5 g sody oczyszczonej

  • 100 g miodu

  • 100 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 10 g przyprawy do piernika 

  • 50 g masła

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Powinno być jednolite w przekroju. Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 5 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 10 minut. Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier puder, miód, mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 5 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 10 minut. Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: