#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #soda oczyszczona, #miód, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Wprawdzie już dawno po Świętach, ale w związku z tym, że miałam otwartą przyprawę do piernika upiekłam dzisiaj pierniczki.
Przepis dostałam od Moni.
Odrobine go przerobiłam ;)
Ciasto na 45 sztuk:
250 mąki pszennej
5 g sody oczyszczonej
100 g miodu
100 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
10 g przyprawy do piernika
50 g masła
1 jajko
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Powinno być jednolite w przekroju. Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 5 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 10 minut. Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier puder, miód, mąkę, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 5 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 10 minut. Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: