rondel

#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #smalec, #miód, #proszek do pieczenia, #soda oczyszczona, #kakao, #Thermomix

12 grudnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierniczki na smalcu

Kruche i delikatne pierniczki z dodatkiem smalcu.

Przepis znalazłam na stronie https://ogrodybabilonu.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 450 g mąki pszennej

  • 100 g smalcu

  • 120 g cukru

  • 60 g miodu

  • 125 ml mleka

  • 5 g kakao

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Miód podgrzać ze smalcem, cukrem i mlekiem. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i  przyprawę do piernika, w środku zrobić małe wgłębienie, wlać podgrzane składniki. Dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pierniczki delikatnie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 minut. Studzić na kratce. Przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia wlać mleko, dodać pokrojony na kawałki smalec, cukier oraz miód, podgrzewać 3 minuty/50°C/obr. 2. Dodać przesianą mąkę wraz kakaem, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, wymieszać 5 sekund/obr. 6. Następnie wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pierniczki delikatnie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 minut. Studzić na kratce. Przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: