#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #smalec, #miód, #proszek do pieczenia, #soda oczyszczona, #kakao, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kruche i delikatne pierniczki z dodatkiem smalcu.
Przepis znalazłam na stronie https://ogrodybabilonu.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
450 g mąki pszennej
100 g smalcu
120 g cukru
60 g miodu
125 ml mleka
5 g kakao
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie tradycyjne:
Miód podgrzać ze smalcem, cukrem i mlekiem. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i przyprawę do piernika, w środku zrobić małe wgłębienie, wlać podgrzane składniki. Dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pierniczki delikatnie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 minut. Studzić na kratce. Przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia wlać mleko, dodać pokrojony na kawałki smalec, cukier oraz miód, podgrzewać 3 minuty/50°C/obr. 2. Dodać przesianą mąkę wraz kakaem, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, wymieszać 5 sekund/obr. 6. Następnie wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość 4-5 mm. Foremką wycinać ciasteczka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pierniczki delikatnie rosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 minut. Studzić na kratce. Przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: