rondel

#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #soda, #miód, #kakao, #lukier, #Thermomix

19 grudnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierniczki V

Od dziś to mój ulubiony przepis na pierniczki na Boże Narodzenie.

Mój numer 1 ;)

Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu i nie twardnieją z upływem czasu.

Przepis ze strony http://blogzapetytem.pl/.

Składniki

  • 400 mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 130 g cukru pudru

  • 100 g miękkiego masła

  • 100 g miodu

  • 1 czubata łyżka kakao

  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 

  •  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. (Powinno być jednolite w przekroju.) Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) 10 minut. Można udekorować lukrem (sposób przygotowania tutaj). Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać miękkie masło, cukier puder, miód, mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) 10 minut. Można udekorować lukrem (sposób przygotowania tutaj). Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: