#ciasteczka, #desery, #pierniczki, #przyprawa do piernika, #soda, #miód, #kakao, #lukier, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Od dziś to mój ulubiony przepis na pierniczki na Boże Narodzenie.
Mój numer 1 ;)
Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu i nie twardnieją z upływem czasu.
Przepis ze strony http://blogzapetytem.pl/.
400 mąki pszennej
2 jajka
130 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
100 g miodu
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. (Powinno być jednolite w przekroju.) Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) 10 minut. Można udekorować lukrem (sposób przygotowania tutaj). Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać miękkie masło, cukier puder, miód, mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Rozwałkować podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) 10 minut. Można udekorować lukrem (sposób przygotowania tutaj). Bardzo długo i dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: