Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków. Do nich dać ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wszystkie składniki na ciasto wlać do miski i dokładnie wymieszać. Mąki dodać ile zabierze (ciasto powinno być dość elastyczne). Przełożyć część ciasta na stolnicę i dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze śmietaną lub skwarkami z boczku wędzonego.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 2 łyżki oleju

  • szklanka wody

  • szklanka mleka

  • 1 jajko

  • mąka

Farsz:

  • ziemniaki

  • cebula

  • kostka sera białego półtłustego

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • roztopione masło do polania (1/4 kostki)

  • śmietana 18%

  • skwarki z boczku wędzonego

Składniki

Nie ma to jak domowe pierożki na obiad. Nic dodać nic ująć ;)

Pierogi ruskie

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

11 września 2020

#pierogi, #dania główne, #cebula, #ser biały, #boczek, #ziemniaki

rondel