Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków. Do nich dać  ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze śmietaną lub skwarkami z boczku wędzonego.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki

  • 1 szklanka wrzątku

  • 2 żółtka

  • sól

Farsz:

  • ziemniaki

  • 1 cebula

  • kostka sera białego

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • roztopione masło do polania (1/4 kostki)

  • śmietana 18%

  • skwarki z boczku wędzonego

Składniki

Kolejna odsłona domowych pierożków na obiad.

Nic dodać nic ująć ;)

Pierogi ruskie II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

23 października 2020

#pierogi, #dania główne, #cebula, #ser biały, #boczek, #ziemniaki

rondel