Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków. Do nich dać ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze śmietaną lub skwarkami z boczku wędzonego.
Ciasto:
0,5 kg mąki
szklanka wrzątku
2 żółtka
sól
Farsz:
ziemniaki
cebula
kostka sera białego
sól
pieprz
Dodatkowo:
roztopione masło do polania (1/4 kostki)
śmietana 18%
skwarki z boczku wędzonego
Kolejna odsłona domowych pierożków na obiad.
Nic dodać nic ująć ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#pierogi, #dania główne, #cebula, #ser biały, #boczek, #ziemniaki