Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać razem z serem białym do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. 

Wszystkie składniki na ciasto dać do miski, dokładnie wymieszać. Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze śmietaną 18 % lub skwarkami z boczku wędzonego.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, ostudzić, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać ziemniaki, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4. Dodać ser biały, cebulę, sól (0,5 łyżeczki), pieprz (0,25 łyżeczki), wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 3.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać gorącą wodę, dodać sól, przesianą mąkę i żółtka, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze śmietaną 18 % lub skwarkami z boczku wędzonego.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej

  • 1 szklanka wrzątku

  • 2 żółtka

  • sól

Farsz:

  • ziemniaki

  • 1 cebula

  • 250 g sera białego póltłustego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • roztopione masło do polania (1/4 kostki)

  • śmietana 18%

  • skwarki z boczku wędzonego

Składniki

Kolejna odsłona domowych pierożków na obiad.

Nic dodać nic ująć ;)

Pierogi ruskie II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

23 października 2020

#pierogi, #dania główne, #cebula, #ser biały, #boczek, #ziemniaki, #Thermomix

rondel