#pierogi, #dania główne, #cebula, #ser biały, #boczek, #ziemniaki, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna odsłona domowych pierożków na obiad.
Przepis dostałam od Teściowej ;)
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka wrzątku
2 żółtka
sól
Farsz:
ziemniaki
1 cebula
250 g sera białego półtłustego
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżka masła
Dodatkowo:
roztopione masło do polania (1/4 kostki)
śmietana 18%
skwarki z boczku wędzonego
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać razem z serem białym do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki na ciasto dać do miski, dokładnie wymieszać. Przełożyć część ciasta na stolnicę, dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze śmietaną 18 % lub skwarkami z boczku wędzonego.
Wykonanie w Thermomixie:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, ostudzić, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać ziemniaki, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4. Dodać ser biały, cebulę, sól (0,5 łyżeczki), pieprz (0,25 łyżeczki), wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 3.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać gorącą wodę, dodać sól, przesianą mąkę i żółtka, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze śmietaną 18 % lub skwarkami z boczku wędzonego.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: