#pierogi, #dania główne, #cebula, #ser biały, #ziemniaki, #boczek, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny przepis na domowe pierogi na obiad.
Nic dodać nic ująć.
Przepis znalazłam na stronie http://blogzapetytem.pl/.
Ciasto:
1-2 szklanki mąki pszennej
100 ml wody
1 łyżka masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
Farsz:
ziemniaki
cebula
kostka sera białego półtłustego
sól
pieprz czarny mielony
Dodatkowo:
roztopione masło do polania (1/4 kostki)
śmietana 18%
skwarki z boczku wędzonego
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka wlać wodę, dodać masło, gotować, aż się tłuszcz rozpuści. Mąkę przesiać, posypać ją solą i pieprzem, dodać wodę ze stopionym masłem oraz jajko. Dokładnie wyrobić.
Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków. Do nich dać ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przełożyć część ciasta na stolnicę, jeszcze raz dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze śmietaną 18 % lub skwarkami z boczku wędzonego.
Wykonanie w Thermomixie:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, ostudzić, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać ziemniaki, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4. Dodać ser biały, cebulę, sól (0,5 łyżeczki), pieprz (0,25 łyżeczki), wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 3.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, podgrzewać 3 minuty/50ºC/obr. 2. Dodać przesianą mąkę, sól, pieprz i jajko wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Po tym czasie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze śmietaną 18 % lub skwarkami z boczku wędzonego.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: