Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka wlać wodę, dodać masło, gotować, aż się tłuszcz rozpuści. Mąkę przesiać,  posypać ją solą i pieprzem, dodać wodę ze stopionym masłem oraz jajko. Dokładnie wyrobić.

Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków. Do nich dać  ser. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przełożyć część ciasta na stolnicę, jeszcze raz dokładnie wyrobić. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać łazanki. Na każdą nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. Podawać ze śmietaną lub skwarkami z boczku wędzonego.

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 1-2 szklanki mąki

  • 100 ml wody

  • łyżka masła

  • 1 jajko

  • łyżeczka soli

  • łyżeczka pieprzu

Farsz:

  • ziemniaki

  • cebula

  • kostka sera białego półtłustego

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • roztopione masło do polania (1/4 kostki)

  • śmietana 18%

  • skwarki z boczku wędzonego

Składniki

Kolejny przepis na domowe pierogi na obiad.

Nic dodać nic ująć.

Przepis znalazłam na stronie http://blogzapetytem.pl/ .

Pierogi ruskie III

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

02 listopada 2020

#pierogi, #dania główne, #cebula, #ser biały, #ziemniaki, #boczek

rondel