#pierogi, #dania główne, #borówki amerykańskie, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Domowe pierogi, tym razem na słodko.
Ciasto:
30 g masła
70 ml mleka
250 ml wody
500 g mąki pszennej
Dodatkowo:
roztopione masło do polania (1/4 kostki)
cukier do posypania
400 g borówek amerykańskich
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać wodę i mleko, ciągle podgrzewając. Mąkę przesiać do miski. Cały czas mieszając dodawać podgrzane składniki. Gdy delikatnie się połączą przełożyć ciasto na stolnicę. Zagniatać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką borówki amerykańskie. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać pokrojone na kawałki masło, podgrzewać 3 minuty/50ºC/obr. 2. Dodać przesianą mąkę, wyrobić 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Po tym czasie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką borówki amerykańskie. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: