rondel

#pierogi, #dania główne, #borówki amerykańskie, #Thermomix

30 sierpnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierogi z borówkami amerykańskimi 

Domowe pierogi, tym razem na słodko.

Składniki

Ciasto:

  • 30 g masła

  • 70 ml mleka

  • 250 ml wody

  • 500 g mąki pszennej

 

Dodatkowo:

  • roztopione masło do polania (1/4 kostki)

  • cukier do posypania

  • 400 g borówek amerykańskich

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać wodę i mleko, ciągle podgrzewając. Mąkę przesiać do miski. Cały czas mieszając dodawać podgrzane składniki. Gdy delikatnie się połączą przełożyć ciasto na stolnicę. Zagniatać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką borówki amerykańskie. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać pokrojone na kawałki masło, podgrzewać 3 minuty/50ºC/obr. 2. Dodać przesianą mąkę, wyrobić 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Po tym czasie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką borówki amerykańskie. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: