#pierogi, #dania główne, #jagody, #masło, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszne pierogi z jagodami.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Ciasto:
50 g masła
250 ml wody
1 jajko
500 g mąki pszennej
szczypta soli
Farsz:
500 jagód
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
roztopione masło do polania (1/4 kostki)
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić w rondelku. Do przesianej mąki wlać ciepłą wodę, roztopione masło, dodać sól i jajko. Całość dokładnie wyrobić, aż do uzyskanie gładkiego i jednolitego ciasta. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką jagody wymieszane z cukrem. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokrojone na kawałki masło, podgrzewać 3 minuty/50ºC/obr. 2. Dodać przesianą mąkę, sól i jajko, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Po tym czasie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką jagody wymieszane z cukrem. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: