rondel

#pierogi, #dania główne, #jagody, #masło, #Thermomix

15 lipca 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierogi z jagodami

Przepyszne pierogi z jagodami.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Składniki

Ciasto:

  • 50 g masła

  • 250 ml wody

  • 1 jajko

  • 500 g mąki pszennej

  • szczypta soli

 

Farsz:

  • 500 jagód

  • 3 łyżki cukru

 

Dodatkowo:

  • roztopione masło do polania (1/4 kostki)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić w rondelku. Do przesianej mąki wlać ciepłą wodę, roztopione masło, dodać sól i jajko. Całość dokładnie wyrobić, aż do uzyskanie gładkiego i jednolitego ciasta. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką jagody wymieszane z cukrem. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokrojone na kawałki masło, podgrzewać 3 minuty/50ºC/obr. 2. Dodać przesianą mąkę, sól i jajko, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Po tym czasie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką jagody wymieszane z cukrem. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w lekko osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: