rondel

#pierogi, #dania główne, #szpinak, #cebula, #czosnek, #ser feta

24 marca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Przepyszne pierogi ze szpinakiem i serem feta.

#przepis autorski

Składniki

Ciasto:

  • 15 g masła

  • 150 - 200 ml wody

  • 300 g mąki pszennej

Farsz:

  • 100 g sera feta

  • 1 cebula

  • 200 g świeżego szpinaku

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • roztopione masło do polania (1/4 kostki)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Szpinak dokładnie opłukać, wysuszyć. Przełożyć na suchą patelnię, podgrzewać ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, przełożyć do innego naczynia. Na patelni rozpuścić masło, dać obrane i bardzo drobno posiekane cebulę oraz czosnek, chwilę razem przesmażyć ciągle mieszając. Dodać odstawiony szpinak, doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. 

Masło rozpuścić w rondelku, dodać wodę, ciągle podgrzewając. Mąkę przesiać do miski. Cały czas mieszając dodawać podgrzane składniki. Gdy delikatnie się połączą przełożyć ciasto na stolnicę. Zagniatać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką trochę szpinaku z cebulą i czosnkiem oraz dwie kostki fety. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem, aby się nie kleiły. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: