#kurczak, #oliwa z oliwek, #szparagi, #śmietanka 30 %, #kurkuma, #sos, #dania główne
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i szybkie danie z kurczakiem i szparagami.
Przepis znalazłam na stronie https://www.kwestiasmaku.com/.
Odrobinę go przerobiłam :)
2 piersi z kurczaka
mąka pszenna do obtaczania
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
pęczek szparagów zielonych
3/4 szklanki rosołu / bulionu drobiowego
1 szklanka śmietanki 30%
sól
pieprz czarny mielony
0,5 łyżeczki kurkumy
pieczone ziemniaki (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Pierś z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Obsmażyć na oliwie z oliwek, odstawić. Szparagi umyć delikatnie pod zimną wodą. Odciąć zdrewniałe końcówki. Dokładnie osuszyć szparagi na ręczniku papierowym. Pokroić na kawałki. Na patelnię na której było smażone mięso wlać rosół / bulion drobiowy, zagotować. Dodać szparagi, gotować około 2 minuty. Dodać odstawione piersi z kurczaka oraz masło, gotować aż szparagi będą miękkie. Wlać śmietankę 30 %, dodać kurkumę, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby całość chwilę pogotować, aby sos zgęstniał. Podawać z pieczonym ziemniakami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: