rondel

#kurczak, #oliwa z oliwek, #szparagi, #śmietanka 30 %, #kurkuma, #sos, #dania główne

08 marca 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym ze szparagami

Pyszne i szybkie danie z kurczakiem i szparagami. 

Przepis znalazłam na stronie https://www.kwestiasmaku.com/.

Odrobinę go przerobiłam :)

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka

  • mąka pszenna do obtaczania

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka masła

  • pęczek szparagów

  • 3/4 szklanki rosołu / bulionu drobiowego

  • 1 szklanka śmietanki 30%

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 0,5 łyżeczki kurkumy

  • pieczone ziemniaki (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Pierś z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące. Obsmażyć na oliwie z oliwek, odstawić. Szparagi umyć delikatnie pod zimną wodą. Odciąć zdrewniałe końcówki. Dokładnie osuszyć szparagi na ręczniku papierowym. Pokroić na kawałki. Na patelnię na której było smażone mięso wlać rosół / bulion drobiowy, zagotować. Dodać szparagi, gotować około 2 minuty. Dodać odstawione piersi z kurczaka oraz masło, gotować aż szparagi będą miękkie. Wlać śmietankę 30 %, dodać kurkumę, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby całość chwilę pogotować, aby sos zgęstniał. Podawać z pieczonym ziemniakami.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: