#przetwory, #ogórki, #koperek, #musztarda, #ocet
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny niezawodny przepis mojej Teściowej ;)
Zalewa:
1 l wody
0,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
0,75 szklanki cukru
3 płaskie łyżki soli
3 czubate łyżeczki musztardy
Dodatkowo:
koperek
liść laurowy
ziele angielskie
ogórki
Wykonanie tradycyjne:
Ogórki dokładnie umyć, obrać, pokroić w słupki. Na dno słoika dać liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i trochę koperku. Na to poukładać ogórki. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować. Zalać ogórki gorącą zalewą, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 5 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: