#przetwory, #cukinia, #gorczyca, #ocet
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne pikle, tym razem z cukinii.
Przepis dostałam od Cioci Marysi.
Zalewa:
3 szklanki wody
0,5 szklanki octu spirytusowego 10 %
0,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
Dodatkowo:
gorczyca
liść laurowy
ziele angielskie
cukinia
Wykonanie tradycyjne:
Cukinie dokładnie umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Na dno słoika dać liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego i 30 ziaren gorczycy. Na to poukładać cukinię. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować. Zalać cukinię gorącą zalewą, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 10 - 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: