#placki, #dania główne, #cukinia, #czosnek, #koperek, #śmietana 18 %, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Rozpływające się placki z cukinii.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
2 małe cukinie
2 ząbki czosnku
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18 %
garść koperku
szczypta cukru
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Cukinie obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać do nich drobno posiekany koperek, jajka, śmietanę 18 %, sól, pieprz, cukier, mąkę oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wykonanie w Thermomixie:
Cukinie obrać, pokroić na kawałki. Do naczynia miksującego włożyć cukinie, koperek oraz obrany czosnek. Rozdrobnić 30 sekund/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odsączyć. Do naczynia miksującego włożyć odsączone warzywa, dodać jajka, sól, pieprz, cukier, mąkę oraz śmietanę 18 %. Wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: