rondel

#placki, #dania główne, #kefir, #maślanka, #ser biały, #cebula, #ziemniaki, #soda oczyszczona, #proszek do pieczenia, #olej, #Thermomix

14 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Placki zerowe

Jak naprawdę nazywają się te placki nikt nie pamięta.

Swoją nazwę zawdzięczają mi.

Jak się uczyłam cyferek tak je ochrzciłam, bo swoim kształtem przypominają trochę 0.

Nadają się zarówno do śmietany jak i gulaszu.

Mój smak dzieciństwa ;)

Składniki

Ciasto:

  • 1 duży kefir lub mała maślanka

  • 1 jajko

  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 500 g mąki pszennej

 

Farsz:

  • ziemniaki

  • 0,5 kostki sera białego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 1 cebula

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać razem z serem białym do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce. Mąki dać ile zabierze. (Ciasto nie może być za twarde, ale nie może się też lepić) Przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 0,5 mm. Wykrawać szklanką koła. Na każdy z nich dać po trochę farszu. Zlepić brzegi, rozwałkować. Smażyć na rozgrzanym oleju.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać razem z serem białym do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym. Wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 0,5 mm. Wykrawać szklanką koła. Na każdy z nich dać po trochę farszu. Zlepić brzegi, rozwałkować. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: