Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich mleko, jajko, cukier, bułkę tartą i mąkę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, podzielić na ósemki. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, dodać do nich jajko, mleko, cukier, (0,5 płaskiej łyżeczki) sól, (0,25 łyżeczki) pieprz oraz mąkę. Rozdrobnić 30-40 sekund / obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Sposób przygotowania

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 0,5 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 0,5 szklanki bułki tartej

  • mąka pszenna

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Składniki

Dzisiaj na obiad moje ulubione danie.

Mogłabym je jeść codziennie ;)

Placki ziemniaczane IV

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

13 listopada 2020

#placki, #dania główne, #ziemniaki, #cebula, #Thermomix

rondel