Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 0,5 łyżeczki cukru, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich jajko, sól, pieprz, mąkę, zaczyn oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Sposób przygotowania

  • 8 ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 0,5 szklanki mleka

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka

Składniki

Ta niecodzienna propozycja na dodanie do placków ziemniaczanych drożdży od razu zwróciła moją uwagę.

Przepis znalazłam na stronie https://kuchnianaobcasach.blogspot.com/.

Placki ziemniaczane na drożdżach

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

08 września 2020

#placki, #ziemniaki, #dania główne, #cebula, #czosnek, #ziemniaki, #drożdże

rondel