rondel

#placki, #ziemniaki, #dania główne, #cebula, #czosnek, #ziemniaki, #drożdże, #olej, #Thermomix

08 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Placki ziemniaczane na drożdżach

Niecodzienny dodatek do placków ziemniaczanych - drożdże,  daje ciekawy efekt ;)

Składniki

  • 8 ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 0,5 szklanki mleka

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i cukier, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich jajko, sól, pieprz, mąkę, zaczyn oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i cukier, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziemniaki, obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, dodać do nich jajko, sól, pieprz, mąkę oraz obrany czosnek. Rozdrobnić 30-40 sekund / obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, dodać zaczyn dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: