Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 0,5 łyżeczki cukru, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich jajko, sól, pieprz, mąkę, zaczyn oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
8 ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
0,5 łyżeczki cukru
0,5 szklanki mleka
30 g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka
Ta niecodzienna propozycja na dodanie do placków ziemniaczanych drożdży od razu zwróciła moją uwagę.
Przepis znalazłam na stronie https://kuchnianaobcasach.blogspot.com/.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#placki, #ziemniaki, #dania główne, #cebula, #czosnek, #ziemniaki, #drożdże