#placki ziemniaczane, #cukinia, #płatki owsiane, #czosnek, #dania główne, #mąka ziemniaczana, #ziemniaki, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Placki ziemniaczane mogłabym jeść na okrągło.
Miałam do wykorzystania cukinię i dzięki temu powstał ten wpis.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/ ;)
500 g ziemniaków
1 cukinia
2 ząbki czosnku
100 g płatków owsianych
50 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cukinią na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich jajka, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane, bułkę tartą oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wykonanie w Thermomixie:
Ziemniaki i cukinie obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cukinię oraz obrany czosnek. Rozdrobnić 30 sekund/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odsączyć. Do naczynia miksującego włożyć odsączone warzywa, dodać płatki owsiane, skrobię, jajka, sól i pieprz. Wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 5. Jeśli masa jest za rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: