rondel

#placki ziemniaczane, #cukinia, #płatki owsiane, #czosnek, #dania główne, #mąka ziemniaczana, #ziemniaki, #olej, #Thermomix

03 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Placki ziemniaczane z cukinią 

Placki ziemniaczane mogłabym jeść na okrągło.

Miałam do wykorzystania cukinię i dzięki temu powstał ten wpis.

Przepis znalazłam na stronie  https://cookidoo.pl/ ;)

Składniki

  • 500 g ziemniaków

  • 1 cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • 100 g płatków owsianych

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 2 jajka

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 2 łyżki bułki tartej

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cukinią na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich jajka, sól, pieprz, mąkę ziemniaczaną, płatki owsiane, bułkę tartą oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Ziemniaki i cukinie obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cukinię oraz obrany czosnek. Rozdrobnić 30 sekund/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odsączyć. Do naczynia miksującego włożyć odsączone warzywa, dodać płatki owsiane, skrobię, jajka, sól i pieprz. Wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 5. Jeśli masa jest za rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: