#placki, #dania główne, #cebula, #cukinia, #ziemniaki, #czosnek, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Placki ziemniaczane mogłabym jeść na okrągło.
Miałam do wykorzystania cukinię i dzięki temu powstał ten wpis ;)
#przepis autorski
6 ziemniaków
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
0,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej + 2 łyżki (opcjonalnie)
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą oraz obraną cukinią na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich jajko, cukier, sól, mąkę, bułkę tartą oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wykonanie w Thermomixie:
Ziemniaki i cukinie obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, przekroić na 4 części. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cukinię, cebulę oraz obrany czosnek. Rozdrobnić 30 sekund/obr. 5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odsączyć. Do naczynia miksującego włożyć odsączone warzywa, dodać jajko, cukier, sól, pieprz, mąkę i bułkę tartą. Wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 5. Jeśli masa jest za rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej. Wymieszać 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: