#placki, #dania główne, #kuchnia koreańska, #cebula, #czosnek, #ziemniaki, #kimchi, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna wariacja na temat placków ziemniaczanych.
Pomieszanie kuchni polskiej i koreańskiej.
#przepis autorski
6 dużych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g kimchi
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 czubata łyżeczka soli
100 g mąki pszennej
Wykonanie tradycyjne:
Kimchi bardzo drobno posiekać. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach dodać do kimchi. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać razem z jajkiem, solą, pieprzem, bułką tartą oraz mąką do reszty składników. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wykonanie w Thermomixie:
Kimchi bardzo drobno posiekać, odstawić. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, obrana i pokrojoną na kawałki cebulę oraz obrany czosnek. Rozdrobnić 40 sekund/obr. 5. Dodać odstawione kimchi, mąkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać 20-30 sekund/obroty wsteczne/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: