rondel

#placki, #dania główne, #kuchnia koreańska, #cebula, #czosnek, #ziemniaki, #kimchi, #Thermomix

14 września 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Placki ziemniaczane z kimchi 

Kolejna wariacja na temat placków ziemniaczanych.

Pomieszanie kuchni polskiej i koreańskiej.

#przepis autorski

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 g kimchi

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 100 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Kimchi bardzo drobno posiekać. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach dodać do kimchi. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać razem z jajkiem, solą, pieprzem, bułką tartą oraz mąką do reszty składników. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Kimchi bardzo drobno posiekać, odstawić. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, obrana i pokrojoną na kawałki cebulę oraz obrany czosnek. Rozdrobnić 40 sekund/obr. 5. Dodać odstawione kimchi, mąkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać 20-30 sekund/obroty wsteczne/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: