Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich jajko, cukier, sól, pieprz, mąki, bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, podzielić na ósemki. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, dodać do nich jajko, sól, pieprz, mąki, cukier, bułkę tartą oraz czosnek. Rozdrobnić 30-40 sekund / obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

Sposób przygotowania

  • 8 średnich młodych ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 1-1,5 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka bułki tartej

Składniki

Jak pojawiają się młode ziemniaki w sklepie nie może tej potrawy zabraknąć na moim stole ;)

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

24 czerwca 2021

#placki, #dania główne, #ziemniaki, #cebula, #Thermomix

rondel