#placki, #dania główne, #ziemniaki, #cebula, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Jak pojawiają się młode ziemniaki w sklepie nie może tej potrawy zabraknąć na moim stole ;)
8 średnich młodych ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
0,5 łyżeczki cukru
1-1,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach. Dodać do nich jajko, cukier, sól, pieprz, mąki, bułkę tartą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Wykonanie w Thermomixie:
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: