rondel

#placki, #dania główne, #cebula, #czosnek, #ziemniaki, #ser biały, #śmietany 18 %, #Thermomix

28 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Placki ziemniaczane z serem białym

Placki ziemniaczane nigdy mi się nie znudzą.

Tym razem wersja z serem białym jako nadzienie.

Składniki

Ciasto:

  • 10 średnich ziemniaków 

  • 1,5 cebuli 

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 3 łyżki bułki tartej

Nadzienie:

  • 1 mała cebula

  • 250 g sera białego półtłustego

  • 3 łyżki śmietana 18 %

  • pieprz  czarny mielony

  • sól

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od nadzienia. Ser dać do miski, rozgnieść widelcem. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, dodać do sera białego. Dać 3 łyżki śmietany, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić.  Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę / bardzo drobno posiekać dorzucić do ziemniaków z cebulą. Do całości dodać  jajka, sól, pieprz, bułkę tartą i mąkę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta (jak najcieńsza warstwa) na to łyżeczkę nadzienia, przykryć odrobiną ciasta (tak żeby cały ser był schowany). Smażyć z obydwu stron na średnim ogniu na złoty kolor.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od nadzienia. Ser dać do miski, rozgnieść widelcem. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, dodać do sera białego. Dać 3 łyżki śmietany, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, podzielić na ósemki. Czosnek obrać. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, dodać do nich jajka, sól, pieprz, mąkę, bułkę tartą oraz czosnek. Rozdrobnić 30-40 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta (jak najcieńsza warstwa) na to łyżeczkę nadzienia, przykryć odrobiną ciasta (tak żeby cały ser był schowany). Smażyć z obydwu stron na średnim ogniu na złoty kolor.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: