#placki, #dania główne, #cebula, #czosnek, #ziemniaki, #ser biały, #śmietany 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Placki ziemniaczane nigdy mi się nie znudzą.
Tym razem wersja z serem białym jako nadzienie.
#przepis autorski
Ciasto:
10 średnich ziemniaków
1,5 cebuli
3 ząbki czosnku
100 g mąki pszennej
2 jajka
2 płaskie łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
3 łyżki bułki tartej
Nadzienie:
1 mała cebula
250 g sera białego półtłustego
3 łyżki śmietana 18 %
pieprz czarny mielony
sól
Wykonanie tradycyjne:
Zacząć od nadzienia. Ser dać do miski, rozgnieść widelcem. Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać, dodać do sera białego. Dać 3 łyżki śmietany, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę / bardzo drobno posiekać dorzucić do ziemniaków z cebulą. Do całości dodać jajka, sól, pieprz, bułkę tartą i mąkę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta (jak najcieńsza warstwa) na to łyżeczkę nadzienia, przykryć odrobiną ciasta (tak żeby cały ser był schowany). Smażyć z obydwu stron na średnim ogniu na złoty kolor.
Wykonanie w Thermomixie:
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: