rondel

#placki, #dania główne, #cebula, #czosnek, #ziemniaki, #ser biały, #rzodkiewka, #szczypiorek, #Thermomix

29 kwietnia 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Placki ziemniaczane z serem białym II 

Kolejna moja wersja placków ziemniaczanych ;)

#przepis autorski

Składniki

Ciasto:

  • 10 średnich ziemniaków 

  • 1,5 cebuli 

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 3 łyżki płatków owsianych

Dodatkowo:

  • 1 pęczek rzodkiewki

  • 0,5 pęczka szczypiorku

  • 250 g sera białego półtłustego

  • 3 łyżki śmietana 18 %

  • pieprz 

  • sól

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ser dać do miski, rozgnieść widelcem. Rzodkiewki wraz ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sera białego. Dać 3 łyżki śmietany, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić.  Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę / bardzo drobno posiekać dorzucić do ziemniaków z cebulą. Do całości dodać jajka, sól, pieprz, bułkę tartą, zmielone płatki owsiane i mąkę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć z obydwu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Podawać z wcześniej przygotowanym serem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Ser dać do miski, rozgnieść widelcem. Rzodkiewki wraz ze szczypiorkiem umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do sera białego. Dać 3 łyżki śmietany, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, podzielić na ósemki. Czosnek obrać. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę, dodać do nich jajka, sól, pieprz, mąkę, płatki owsiane, bułkę tartą oraz czosnek. Rozdrobnić 30-40 sekund / obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Smażyć z obydwu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Podawać z wcześniej przygotowanym serem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: