rondel

#placki, #dania główne, #cebula, #papryka, #czosnek, #ziemniaki, #płatki owsiane, #kiełbasa, #pomidor, #por, #przecier pomidorowy, #majeranek, #tymianek, #oregano, #sos sojowy, #pieczarki, #olej, #Thermomix

26 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Placki ziemniaczane z sosem warzywno-pieczarkowym

Kolejne wydanie placków ziemniaczanych.

Tym razem z sosem warzywno-pieczarkowym ;)

#przepis autorski

Składniki

Placki:

  • 500 g ziemniaków

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 3 łyżki płatków owsianych

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 1,5 łyżeczka soli

  • 100 g mąki pszennej

Sos:

  • 1 kiełbasa śląska / 0,5 kiełbasy toruńskiej / 0,5 kiełbasy podwawelskiej

  • 0,5 papryki czerwonej

  • 1 mały pomidor

  • 0,5 małego pora

  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego

  • 100 - 200 ml rosołu / bulionu drobiowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 0,5 łyżeczki majeranku suszonego

  • 0,25 łyżeczki tymianku suszonego

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 0,5 łyżeczki papryki czerwonej mielonej

  • 0,5 łyżeczki oregano suszonego

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 8 większych pieczarek

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Dodać także jajko, sól, pieprz, płatki owsiane, bułkę tartą oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kiełbasę pokroić na półplasterki. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić na półplasterki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelnię dać olej, wrzucić kiełbasę, paprykę i pora, smażyć razem kilka minut. Dodać pomidora i pieczarki. Smażyć ponownie chwilę. Na końcu dodać czosnek, przecier pomidorowy, rosół / bulion drobiowy, sos sojowy oraz przyprawy (majeranek, tymianek, pieprz, sól, paprykę słodką, oregano). Dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie.

Upieczone placki podawać z sosem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Ziemniaki i cebule obrać, dokładnie umyć, pokroić na kawałki. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, cebulę oraz obrany czosnek. Rozdrobnić 20-30 sekund/obr. 5. Dodać płatki owsiane, mąkę, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszać 20-30 sekund/obroty wsteczne/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Umyć naczynie miksujące. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kiełbasę pokroić na półplasterki. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić na półplasterki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać olej, kiełbasę, paprykę i pora, dusić 3 minuty/120°C/obr. 1. Dodać pomidora i pieczarki, dusić kolejne 3 minuty/120°C/obr. 1. Na końcu dodać czosnek, przecier pomidorowy, rosół / bulion drobiowy, sos sojowy oraz przyprawy (majeranek, tymianek, pieprz, sól, paprykę słodką, oregano). Gotować 15 minut/100°C/obroty wsteczne/obr. 2.

Upieczone placki podawać z sosem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: