#polędwiczki, #dania główne, #mięsa, #sos, #cebula, #czosnek, #majeranek, #kasza, #ziemniaki, #olej, #papryka, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Super przepis na miękkie polędwiczki wieprzowe.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/ .
Odrobinę go przerobiłam ;)
430 g polędwiczki wieprzowej
350 g cebuli
3 ząbki czosnku
20 g oleju + dodatkowa ilość do smażenia
350 g bulionu wołowego / rosołu
1 płaska łyżeczka majeranku suszonego
0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżka mąki pszennej
50 g śmietany 18%
ziemniaki / kasza
Wykonanie w Thermomixie:
Polędwiczkę umyć, obczyścić z błon, pokroić na 1,5 centymetrowe plastry. Lekko spłaszczyć dłonią. Posolić i popieprzyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać olej, smażyć plastry polędwiczki z każdej strony około 30 sekund. Obsmażone polędwiczki przełożyć do dolnej przystawki Varoma, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, obrany czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 4 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać bulion/rosół , majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 minut/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego dodać mąkę i śmietanę 18 %, zmiksować 30 sekund/obr. 4-8 (stopniowo zwiększając obroty). Polędwiczki wieprzowe polane sosem podawać z ziemniakami lub kaszą (u mnie jęczmienna).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: