rondel

#polewa, #kakao, #inne, #cukier puder, #czekolada

19 grudnia 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Polewa czekoladowa II

Idealna polewa do pierniczków i nie tylko.

Przepis znalazłam na stronie https://orchideli.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 200 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

  • 15 g kakao

  • 10 g miodu + 1 łyżka gorącej wody

  • 4 - 6 łyżek gorącej wody  

  • 25 g czekolady mlecznej

  • 25 g czekolady gorzkiej 64 %

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Połamane na kawałki czekolady włożyć do miski. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać czas od czasu, aż czekolada się rozpuści. Miód rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody. Cukier puder wraz z kakao przesiać do miski. Dodać do nich rozpuszczone składniki oraz gorącą wodę (jej ilość zależy jaką gęstość polewy chcemy uzyskać). Gotową polewą polać ciasto lub użyć jako bazę do obtaczania ciasteczek. Zostawić na kilka godzin do zastygnięcia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: