Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Żółtka oddzielić od białek. Masło, żółtka i cukier utrzeć. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać. Cały czas ucierając dodawać po łyżce mąkę z kakaem, aż do powstania jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto rozsmarować na posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze. Brzeg zabezpieczyć skórką od chleba. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg), aż będzie odchodzić od brzegów (około 15 minut). Jeszcze gorące ciasto polać lukrem. Wykrawać od razu kieliszkiem półksiężyce.
140 g miękkiego masła
4 jajka
150 g cukru
150 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
lukier rumowy (sposób przygotowania tutaj)
Nie wyobrażam sobie bez tych ciasteczek Świąt Bożego Narodzenia.
Przepis dostałam od Teściowej ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#ciasteczka, #desery, #lukier, #kakao