#ciasteczka, #desery, #lukier, #kakao, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Nie wyobrażam sobie bez tych ciasteczek Świąt Bożego Narodzenia.
Przepis dostałam od Teściowej ;)
140 g miękkiego masła
4 jajka
150 g cukru
150 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
lukier rumowy (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Masło, żółtka i cukier utrzeć. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać. Cały czas ucierając dodawać po łyżce mąkę z kakaem, aż do powstania jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto rozsmarować na posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze. Brzeg zabezpieczyć skórką od chleba. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg), aż będzie odchodzić od brzegów (około 15 minut). Jeszcze gorące ciasto polać lukrem. Wykrawać od razu kieliszkiem półksiężyce.
Wykonanie w Thermomixie:
Białka oddzielić od żółtek, odstawić. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać 2 minuty/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Do naczynia miksującego dać miękkie masło, cukier i żółtka, zmiksować 3 minuty/obr. 5. Następnie miksując dalej kolejne 5 minut/obr.5 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po łyżce mąkę przesianą z kakaem. Gotową masę przełożyć do miski, delikatnie połączyć z odstawioną pianą z białek. Gotowe ciasto rozsmarować na posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blasze. Brzeg zabezpieczyć skórką od chleba. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg), aż będzie odchodzić od brzegów (około 15 minut). Jeszcze gorące ciasto polać lukrem. Wykrawać od razu kieliszkiem półksiężyce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: