Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Żółtka oddzielić od białek. Masło, żółtka i cukier utrzeć. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać. Cały czas ucierając dodawać po łyżce mąkę z kakaem, aż do powstania jednolitej masy. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto rozsmarować na blasze posmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) aż będzie odchodzić od brzegów (około 15 minut). Jeszcze gorące ciasto polać lukrem. Wykrawać od razu kieliszkiem półksiężyce.

Sposób przygotowania

  • 140 g miękkiego masła

  • 4 jajka

  • 150 g cukru

  • 150 g mąki pszennej

  • 2 łyżki kakao

  • lukier rumowy (sposób wykonania tutaj)

Składniki

Nie wyobrażam sobie bez tych ciasteczek Świąt Bożego Narodzenia ;)

Pólksiężyce

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

15 grudnia 2020

#ciasteczka, #desery, #lukier, #kakao

rondel