#desery, #ciasteczka, #czekolada, #proszek do pieczenia, #kakao, #cynamon, #cukier puder
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Bardzo efektownie wyglądające ciasteczka.
Przepis znalazłam na stronie https://domowe-wypieki.pl/.
Na 33 sztuki:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g cukru
1 jajko + 1 żółtko
100 g mąki pszennej
0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
cukier puder do obtoczenia (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Czekoladę połamana na kawałki oraz masło włożyć do miski. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać czas od czasu, aż wszystko połączy się ze sobą na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia. Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając, dodać przestudzoną, ale płynną czekoladę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon. Dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Nabierać trochę ciasta łyżeczką, kulać małe kulki, obtaczać mocno w cukrze pudrze. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C (termoobieg) przez 15 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: