Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Czekoladę połamana na kawałki oraz masło włożyć do miski. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać czas od czasu, aż wszystko połączy się ze sobą na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia. Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając, dodać przestudzoną, ale płynną czekoladę. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon. Dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Gotowe ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Nabierać trochę ciasta łyżeczką, kulać małe kulki, obtaczać mocno w cukrze pudrze. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 150°C (termoobieg) przez 15 minut.

Sposób przygotowania

Na 33 sztuki:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 50 g masła

  • 50 g cukru

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • 100 g mąki pszennej

  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka kakao

  • szczypta soli

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

  • cukier puder do obtoczenia (sposób przygotowania tutaj)

Składniki

Bardzo efektownie wyglądające ciasteczka.

Przepis znalazłam na stronie https://domowe-wypieki.pl/.

Popękane ciasteczka czekoladowe

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

11 grudnia 2022

#desery, #ciasteczka, #czekolada, #proszek do pieczenia, #kakao, #cynamon, #cukier puder

rondel