rondel

#powidła, #śliwki, #przetwory, #Thermomix

28 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Powidła śliwkowe

Zawsze przerażało mnie długie stanie i mieszanie powideł żeby się nie przypaliły.

Na stronie https://cookidoo.pl/ znalazłam przepis dzięki któremu własnoręczne wykonanie powideł nie jest takie straszne.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 1,5 kg śliwek

  • 200 g cukru

Sposób przygotowania

Wykonanie w Thermomixie:

Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej ułożyć śliwki. Owoce podsuszyć w piekarniku nagrzanym do 100ºC przez 60 minut (przy uchylonych drzwiczkach piekarnika). Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć podsuszone śliwki, zmiksować 30 sekund/obr.7. Założyć motylek. Dodać cukier. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Odparować 45 minut/Varoma/obr. 2. Zdjąć motylek. Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków po dżemie, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: