#desery, #dżem truskawkowy, #powidła śliwkowe, #marmolada, #maślanka, #kefir, #soda oczyszczona, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Proziaki u nas w domu nazywane sodziaczkami.
Najlepsze były upieczone przez Ciocię Józie na płycie starego pieca opalanego węglem w domku na Miłości z domowym dżemem truskawkowym ;)
Przepis ze strony https://to-co-lubie-gotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam.
Na 9 sztuk:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1,5 czubatej łyżeczki cukru
1 szklanka maślanki / kefiru
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
dżem truskawkowy / powidła śliwkowe / marmolada
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i sodą oczyszczoną. Dodać maślankę / kefir. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować pozostawiając grubsze ciasto, wycinać szklanką okręgi. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 20 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni 10-15 minut pod przykryciem co 2-3 minuty odwracając. Podawać z tym na co mamy ochotę.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać maślankę / kefir, sodę oczyszczoną, cukier i sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat, rozwałkować pozostawiając grubsze ciasto, wycinać szklanką okręgi. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 20 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni 10-15 minut pod przykryciem co 2-3 minuty odwracając. Podawać z tym na co mamy ochotę.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: