rondel

#desery, #dżem truskawkowy, #powidła śliwkowe, #marmolada, #maślanka, #kefir, #soda oczyszczona, #Thermomix

17 października 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Proziaki

Proziaki u nas w domu nazywane sodziaczkami.

Najlepsze były upieczone przez Ciocię Józie na płycie starego pieca opalanego węglem w domku na Miłości z domowym dżemem truskawkowym ;)

Przepis ze strony https://to-co-lubie-gotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam.

Składniki

Na  9 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1,5 czubatej łyżeczki cukru

  • 1 szklanka maślanki / kefiru

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • dżem truskawkowy / powidła śliwkowe / marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i sodą oczyszczoną. Dodać maślankę / kefir. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować pozostawiając grubsze ciasto, wycinać szklanką okręgi. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 20 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni 10-15 minut pod przykryciem co 2-3 minuty odwracając. Podawać z tym na co mamy ochotę.

 

Wykonanie  w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać maślankę / kefir, sodę oczyszczoną, cukier i sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na obficie oprószony mąką blat, rozwałkować pozostawiając grubsze ciasto, wycinać szklanką okręgi. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 20 minut. Smażyć na rozgrzanej patelni 10-15 minut pod przykryciem co 2-3 minuty odwracając. Podawać z tym na co mamy ochotę.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: