#ptysie, #desery, #cukier puder, #masło, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne ptysie, które zadowolą każdego.
Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam.
250 g wody
90 g masła
10 g cukru
szczypta soli
160 g mąki pszennej
4 jajka
cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól. Całość podgrzewać do rozpuszczenia się składników i zagotowania wody. Garnek zdjąć na chwilę z palnika, wsypać całą mąkę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Po rozmieszaniu mąki garnek ponownie postawić na bardzo małym ogniu, mieszać całość około jednej minuty, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z palnika, odstawić do wystudzenia na 15 minut. Wystudzone ciasto przełożyć do miksera, utrzeć dodając kolejno jedno po drugim jajko (za każdym razem miksując do połączenia się wszystkich składników). Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać kule w 5 cm odstępach na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić na 20 minut drzwiczki, aby ciasto wyschło. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem nadziewać za pomocą szprycy kremem lub bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i sól, gotować 5 minut/100ºC/obr. 1. Dodać mąkę, wymieszać bez założonej miarki 20 sekund/obr. 4. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić w chłodne miejsce na 10 - 15 minut. Umieścić naczynie miksujące w obudowie, puścić mieszanie obr. 5, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wbijać jajka, jedno po drugim. Po dodaniu ostatniego jajka wymieszać kolejne 30 sekund/obr. 5. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać kule w 5 cm odstępach na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić na 20 minut drzwiczki, aby ciasto wyschło. Po tym czasie wyjąć blachę z piekarnika, odstawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem nadziewać za pomocą szprycy kremem lub bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: