#kuchnia meksykańska, #dania główne, #ziemniaki, #zioła toskańskie, #kiełbasa, #cebula, #ser żółty, #sos czosnkowy, #mąka kukurydziana, #olej
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne danie kuchni meksykańskiej w całkiem innym wydaniu.
Bardzo sycące.
Przepis znalazłam na stronie http://bajkorada.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Farsz:
3 średnie ziemniaki
1 łyżeczka ziół toskańskich
1 kiełbasa podwawelska
1 cebula
100 g żółtego sera
sól
pieprz czarny mielony
2-3 łyżki masła
Ciasto:
100 - 150 g mąki kukurydzianej
100 - 150 g mąki pszennej
0,5 - 0,75 szklanki wody
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na łyżce masła. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę pokroić w półplasterki, usmażyć na pozostałym maśle. Dodać razem z cebulą, serem żółtym i ziołami toskańskimi do ziemniaków. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wszystkie składniki na ciasto dać do miski, dokładnie wymieszać. Mąki dodać ile zabierze (ciasto powinno być dość elastyczne). Przełożyć ciasto na stolnicę, dokładnie wyrobić. Podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na cienki placek, nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi, formując okrąg. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Smażyć na głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: